Artykuly spozywcze synonim

http://www.comarch-polkas.pl/jak-dzialamy/Partner Comarch - Kraków - Polkas

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu systemowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że przeciętna nasza rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w form, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest sprawą groteskową.

Wpływów na to, w który forma zapobiegać marnotrawstwu życia jest wiele, i jedynym z nich stanowi częste przedłużenie jego trwałości poprzez pakowanie próżniowe. Jest owo proces, dzięki jakiemu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych i smaku. Opakowaniem dla tego gatunku przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki zbudowane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub przystosowanie do wymogów klienta; generalna zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tym bardziej silny), powinny mieć certyfikaty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE charakteryzuje się dużą mocą mechaniczną na uderzenia, dużą przezroczystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, wysoką klasą (zbudowana z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość i rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie użycie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale również produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego efektu (nie zmieniają zapachu oraz dodatku, nie nadają mu bliskich właściwości), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki wyroby spożywcze to idealna metoda na warunek marnotrawstwa. Tymże bardziej, że pakowanie próżniowe można podawać więcej w polach domowych.